„Trudniej jest być nieszczęśliwym, kiedy się je lody”.
Milan Kundera „Walc pożegnalny”

Jak się wydaje, nadchodzące lato zapowiada się upalnie, czego dowodem były ostatnie gorące dni. A czym najlepiej schłodzić się w trakcie upałów? Tak, lodami właśnie! Czy również pszczyńscy Hochbergowie raczyli się zimnymi przysmakami? Z zachowanych w zbiorach Muzeum Zamkowego w Pszczynie kartach menu z lat 30 XX w. spisanych w języku niemieckim wynika, że tak. Na obiad 6 lipca książęca kuchnia zaplanowała sezonową zupę kalafiorową, faszerowanego szczupaka, mięso serwowane na zimno ze szpinakiem oraz lody pomarańczowe, które – po namyśle – wykreślono z karty menu.
Mimo że finalnie nie pojawiły się one na stole, przybliżmy Państwu XIX-wieczne przemyślenia na temat lodów owocowych pochodzące z książki „Zarządzanie gospodarstwem domowym” autorstwa pani Beeton (Mrs. Beeton’s „Book of Household Management”).



Pani Beeton w swoim poradniku wyróżnia dwa rodzaje lodów owocowych – te przygotowane na śmietance oraz te z wykorzystaniem cukru, wody oraz połówki białka jajka kurzego (!) wspominając o tym, iż lody są niezbędnym elementem współczesnego stołu.
Równocześnie jednak przekazuje, iż osoby starsze, wrażliwe oraz dzieci powinny powstrzymać się od spożywania lodów oraz mrożonych napoi. Co więcej, nawet osoby zdrowe i silne powinny jadać lody z umiarem – albo zaraz po posiłku albo kilka godzin później, ponieważ spożywanie lodów podczas trawienia może wywołać niedyspozycję.
Na samym końcu akapitu dotyczącego lodów Pani Beeton pyta czytelniczki czy wiedzą komu zawdzięczają wprowadzenie lodów, które płeć piękna tak lubi? Szybko odpowiada, że to właśnie Katarzynie Medycejskiej. Następnie pyta, czy ten fakt może wymazać grzechy podżegaczki rzezi hugenotów znanej jako Noc św. Bartłomieja?
Opracowanie: Malina Czosnowska / Główna inwentaryzator
FILM
Piknik z Daisy
PRZEPIS
Piknik z Daisy – „Wokół książęcego stołu”
Co mogło się znaleźć na kocu piknikowym księżnej Daisy? Jakimi łakociami zajadali się młodzi książęta?