Aktualności
Pocztówka z życzeniami
17
/ 04 / 2025
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocy Dyrektor i zespół pracowników Muzeum składają Państwu najserdeczniejsze życzenia!
Jak rodzina książąt Hochberg von Pless spędzała święta Wielkanocne
17
/ 04 / 2025
Zapraszamy do lektury nowego tekstu w zakładce „Recepta na wiedzę”, w którym prócz garści wspomnień osób związanych z zamkiem pszczyńskim bądź ich krewnych i znajomych, odnaleźć można także przykłady wielkanocnego menu stołu książąt pszczyńskich z lat. 30. XX w.
Świąteczne wypieki – babka Savarin
17
/ 04 / 2025
Jak podają zachowane w zbiorach Muzeum Zamkowego w Pszczynie książki menu, jednym ze słodkich wypieków podawanych w trakcie Świąt Wielkanocy była babka Savarin w wersji à la capucine. Babka ta była serwowana w Niedzielę Wielkanocną 27 marca 1932 r. na obiad, a także później na kolację.