Aktualności
Świąteczne wypieki – babka Savarin
29
/ 03 / 2024
Jak podają zachowane w zbiorach Muzeum Zamkowego w Pszczynie książki menu, jednym ze słodkich wypieków podawanych w trakcie Świąt Wielkanocy była babka Savarin w wersji à la capucine. Babka ta była serwowana w Niedzielę Wielkanocną 27 marca 1923 r. na obiad, a także później na kolację.
Daisy von Pless i Wielki Tydzień
28
/ 03 / 2024
Hiszpański Wielki Tydzień roku 1908 był wyjątkowy. Księżna Daisy, w towarzystwie siostry Shelagh i męża księcia Hansa Heinricha XV, odwiedziła Hiszpanię w trakcie trwania Wielkiego Tygodnia i poznała jego najbardziej popularne tradycje i miejsca.
Jak rodzina książąt Hochberg von Pless spędzała święta Wielkanocne
27
/ 03 / 2024
Zapraszamy do lektury nowego tekstu w zakładce „Recepta na wiedzę”, w którym prócz garści wspomnień osób związanych z zamkiem pszczyńskim bądź ich krewnych i znajomych, odnaleźć można także przykłady wielkanocnego menu stołu książąt pszczyńskich z lat. 30. XX w.