Slajder

Stajnie Książęce w Pszczynie
12
Lux ex Plessia. Światło z Pszczyny
Stajnie Książęce w Pszczynie
W BLASKU. Wystawa etykiet zapałczanych ze zbiorów Wojciecha Krzanowskiego
15
PlayPause
previous arrow
next arrow

Aktualności

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocy Dyrektor i zespół pracowników Muzeum składają Państwu najserdeczniejsze życzenia!

Pocztówka z życzeniami Czytaj więcej

Zapraszamy do lektury nowego tekstu w zakładce „Recepta na wiedzę”, w którym prócz garści wspomnień osób związanych z zamkiem pszczyńskim bądź ich krewnych i znajomych, odnaleźć można także przykłady wielkanocnego menu stołu książąt pszczyńskich z lat. 30. XX w.

Jak rodzina książąt Hochberg von Pless spędzała święta Wielkanocne Czytaj więcej

Jak podają zachowane w zbiorach Muzeum Zamkowego w Pszczynie książki menu, jednym ze słodkich wypieków podawanych w trakcie Świąt Wielkanocy była babka Savarin w wersji à la capucine. Babka ta była serwowana w Niedzielę Wielkanocną 27 marca 1932 r. na obiad, a także później na kolację.

Świąteczne wypieki – babka Savarin Czytaj więcej

Nadchodzące wydarzenia

Zobacz nadchodzące wydarzenia

Galerie

To top